Клиники

Доц. д-р Васка Василева - Лъчелечението е основен подход в комплексната терапия на онкологичните заболявания | ИСУЛ

Новини

03.02.2022

Доц. д-р Васка Василева - Лъчелечението е основен подход в комплексната терапия на онкологичните заболявания

На 4 февруари всяка година отбелязваме Световния ден за борба с рака. В България над 35 хил. човека всяка година чуват тази страшна диагноза. Важна част от лечението на онкологичните заболявания е лъчелечението, което претърпя голямо развитие през последните години. За това какви са съвременните методи в тази сфера разговаряме с доц. д-р Васка Василева, дм, началник на Отделението по лъчелечение и метаболитна брахитерапия към Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Отделението по лъчелечение на ИСУЛ е единственото, в което се прилага целотелесно облъчване при деца

Доц. Василева, Отделението по лъчелечение към Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е един от малкото центрове в страната, където се извършва целотелесно облъчване. Какво представлява този метод и за кои пациенти е подходящ?

Отделението по лъчелечение към УМБАЛ „Царица Йоанна“ –ИСУЛ е основният лъчетерапевтичен център, провеждащ рутинно всички голямополеви лъчетерапевтични техники, приложими при редица напреднали злокачествени заболявания.  Тази технология се прилага преди костно-мозъчна трансплантация, за да не се отхвърли тя от организма. Облъчването се прилага в продължение на три дни, два пъти дневно. Работим в тясна колаборация с водещи университетски структури в областта на костно - мозъчната трансплантология като Детската  клиника по онкохематология към УМБАЛ „Царица Йоанна“ –ИСУЛ  и СБАЛ за хематологични заболявания. Нещо повече, ние сме единственият център, в който се прилага тази процедура при деца, които имат нужда от костно - мозъчна трансплантация (трансплантацията на костен мозък се прилага успешно в Детската клиника по онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от години). По този начин за децата всичко се случва на едно място, в рамките на едно лечебно заведение, което е удобно за родителите и по-щадящо за тях.

Има ли специфики при прилагането на целотелесното облъчване при децата? Как се понася от най-малките?

Целотелесното лъчелечение преди костно - мозъчна трансплантация при деца с онкохематологични заболявания се понася добре, но е по-трудно приложимо, поради ранната възраст на голяма част от тях и изискването за анестезия. Най-малкото детенце, на което сме правили целотелесно облъчване, беше едва на 4 годинки. Няма как да очакваш от едно толкова малко дете да лежи неподвижно. А това е важно, за да не се облъчи белият дроб, който се защитава по време на процедурата. За оптимизиране на лечебните резултати, в момента разработваме нови съвременни лъчелечебни техники за  целотелесно облъчване в детска възраст, които са по-лесно приложими при условията на анестезия, и чрез които да се постигне оптимално хомогенно облъчване.

Притежавате единственият в страната съвременен облъчвател, чрез който се „облъчват“ кръвни продукти. Каква е целта на този процес?

Да, той е инсталиран в болницата по линия на успешно завършен проект за  техническо сътрудничество между УМБАЛ ”Царица Йоанна – ИСУЛ” и Международната Агенция за Атомна Енергия. Получените чрез специфичното облъчване кръвни продукти се използват при пациенти, които са имунокомпрометирани, напр. такива, на които се налага трансплантация на органи, които имат нужда от чести кръвопреливания, в неонатологията.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ беше едно от първите лечебни заведения, които въведоха интраоперативното лъчелечение. Какво се крие зад този термин и за кои заболявания носи полза?

Изключително щадящото интраоперативно лъчелечение при рак на млечната жлеза беше въведено за  първи път в България през 2015 г., именно в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Голямото предимство на този метод е многократно по-малкото лъчевото натоварване, на което се подлагат пациентите. При интраоперативната методика облъчването се извършва еднократно, по време на операцията. Преди въвеждането й болните трябваше да преминат през курс от 25 облъчвания. Така не само натоварването на организма беше по-голямо, но и самото лечение се удължаваше във времето, а карциномът на гърдата засяга основно жени, в активна възраст, за които е важно по-бързо да се върнат към нормалния си начин на живот.

До този момент облъчените пациенти при нас са над 100 като резултатите са впечатляващи. За успеха на метода има голямо значение точното диагностициране и определяне на клиничния стадий.

Това се постига чрез редица диагностични методи като мамография, ултразвук и ядрено-магнитно изследване. В нашия център смятаме, че пациентите са подходящи, ако отговарят на критериите за ниско рискова група:  над 50-годишна възраст, с единични тумори с максимален диаметър под 3 см, без метастази в регионалните лимфни възли. При интраоперативното лъчелечение облъчването става по време на самата операция, непосредствено след отстраняване на тумора, докато пациентът е все още под анестезия. С помощта на специална рентгенова апаратура към мястото на тумора се насочва лъчев сноп, който е локализиран в  центъра на специален апликатор. Целта е туморът да  получи необходимата лъчева доза, а съседните тъкани и органи да бъдат защитени. Лъчевият сноп се доставя  в продължение на 20-50 минути.

От края на миналата година в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се прилага и друг, щадящ метод на облъчване, при пациенти с тумор на простатната жлеза –  брахитерапия с ниска мощност на дозата. При него, в засегнатия орган се имплантират миниатюрни зърна с йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. По този начин се избягва оперативно премахване на жлезата, а освен това на пациента се спестява продължителното дефинитивно перкутанно лъчелечение.

Как се отрази пандемията от коронавирус на вашите пациенти? Доведе ли до забавяне в лечението?

Коронавирусната пандемия се отрази изключително негативно на онкологичното лечение на нашите пациенти. Болни, които бяха провели малка част от лъчелечебния цикъл, безсимптомно или със симптоми се заразиха, което наложи прекъсване на облъчването. Това се отразява много зле на лечебния процес, особено при витални тумори в областта на главата и шията. С всяко едно отлагане или прекъсване на лъчелечението се дава възможност на патологичния процес да прогресира локално и да даде далечни метастази.

Какво се случва, ако човек е започнал лъчелечение и в хода на облъчването се зарази с коронавирус?

Прекъсването в рамките на стандартния срок от 10 дни не се отразява върху терапевтичния ефект. Веднага след приключване на вирусната инфекция ние продължаваме лъчелечението и имаме възможност да добавим допълнително облъчване, така че да компенсираме изгубеното време. Лошото е, когато лечението е започнато и не може в този срок да бъде подновено. Тогава каквото и да додадем като допълнителна доза, не можем да компенсираме прекъсването на лъчелечението.

Друг проблем е, че много болни с необходимост от лъчелечение, прецениха, че трябва да изчакат преминаване на пиковата вълна на поредния мутирал вирус. По този начин много пациенти отложиха своето своевременно лечение, което може да застраши тяхното окончателно оздравяване. Не по-малък проблем бе командироването на колеги в Ковид отделения, което значително намали броя и затрудни работата на медицинския персонал.

Независимо от трудностите по време на пандемията, Отделението по лъчелечение не спря работа. Не сме върнали никого, дори с цената на много извънреден труд от страна на колегите. Ние осигуряваме необходимото за онкологично болните лъчелечение, така че да се постигнат най-добри терапевтични резултати.


Източник: framar.bg